Renkum Jan Peelenplantsoen Voetsporen van een dom boertje krantenartikel Foto Cord Otting ca 2000 Collectie Fien Bos
,

Jan Peelen Plantsoen

Het dorp Renkum heeft zijn Jan Peelen plantsoen. Het college van B en W nam hiertoe het besluit op verzoek van het Genealogisch en Historisch Genootschap Redichem.

Deze naam is gekozen voor de nieuwe woonwijk van 24 woningen, welke zijn gebouwd op het voormalige terrein van de Fa. Hooijer aan de Kerkstraat. Deze woningen zijn ontsloten door een nieuw aangelegde straat. En het is deze straat, die werd vernoemd naar Jan Peelen (1910 – 1977). Jan Peelen is vooral bekend om zijn activiteiten gedurende en na de luchtlandingen in september 1944 en de daaropvolgende evacuatieperiode 1944/45. Hiervoor werd Peelen op 14 december 1949 benoemd tot Ridder vierde klasse der Militaire Willemsorde. Deze hoge onderscheiding werd hem opgespeld in september 1952 door prins Bernhard. In datzelfde jaar (1952) werd Jan Peelen door koningin Elizabeth II van Engeland onderscheiden met ‘The Kings medal for courage in the case of freedom”. Peelen heeft voor zijn daden nog meer onderscheidingen ontvangen, waaronder één van de Canadese regering.

Peelen kreeg deze onderscheidingen voor zijn activiteiten gedurende en na de luchtlandingen in september 1944 en daarna tijdens de evacuatie van Renkum, waarin hij voor voedsel zorgde en hulptransporten voor zijn rekening nam. In oktober 1944 voorzag hij de afgesneden Britse troepen van, inmiddels aangevoerde wapens en uitrustingstukken. Uiterst koelbloedig vervoerde hij deze goederen op een transportfiets langs een Duitse commandopost bij Nol in ’t Bosch. Deze tocht maakte hij 20 maal. 

In de nacht van 22 op 23 oktober fungeerde hij als gids voor de bijna 200 Britse militairen, welke bij “Dennenrust” waren verzameld voor hun vluchtroute naar de Rijn. Deze ontsnapping van de bijna 200 militairen is nog steeds bekend onder de codenaam “Pegasus”. Nadere gegevens zijn te lezen in het boek ’t Begon onder melkenstijd, dat zijn broer G.J.Peelen in 1945 schreef (blz 51 t/m 86).

Voor de hulptransporten zijn nadere gegevens te vinden in de door het hoofd van de luchtbeschermingsdienst Renkum, F. J. A. Mesker gepubliceerde officiële rapporten in zijn boek “De oorlogsjaren 1940 – 1945, o.a. op de blz. 16 – 19 – 36 – 44 – 45 en 49.

Jan Peelen werd geboren te Renkum op 9 december 1910. Hij trad op 8 december 1945 in dienst als oorlogsvrijwilliger bij het 10e regiment infanterie. Hij werd op 1 juni 1946 aangesteld als korporaal in Nederlands-Indië, en aldaar op 1 november 1947 bevorderd tot sergeant. Op 1 juli 1952 werd hij eervol ontslagen uit de militaire dienst wegens dïenstbeëindiging. Jan Peelen overleed in april 1997 op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Zaandijk.

November 2000 werd het naambord aan het Jan Peelen plantsoen door zijn drie kinderen onthuld. Een naam waar Renkum trots op mag zijn. 

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *