Brinkerweg gezien vanaf de Molenweg Coll C Burgsteyn
, , ,

Het huis op de Hucht

Door H.C. Wildeman – van Schijndel (Echo’s 2001 4.1+2)

Huize “De Hucht” Brinkweg 24 te Renkum was eigendom  van Johannes Geurtsen, van beroep timmerman, en zijn  vrouw, Juditha Aleida Wessels. Zij kochten dit pand met een  hypotheek van 1300 gulden. Het jaar waarin de koop werd  gesloten, is onbekend. De koopakte is tijdens de Tweede  Wereldoorlog verloren gegaan. De aanschaf van dit huis moet  vóór 13 augustus 1898 hebben plaatsgevonden, omdat hun  vierde kind, Maria Margaretha op die dag in deze woning ter  wereld kwam.  In zijn boek “Groen was mijn dorp’” geeft Wes Beekhuizen  een duidelijke beschrijving van de ligging en functie van  Huize “De Hucht” omstreeks 1910: (pag. 14) 

“Om me weer te bepalen bij het wegennet van ons dorp in  mijn schooljaren zij vermeld, dat waar het zandpad dat later  Brinkerweg werd naar rechts draaide, ter linkerzijde het  bierhuis van Geurtsen stond. En langs die zeer landelijke  herberg liep een hevig slingerend paadje (Meulenpaadie)  dat, steeds flauw dalend door akkerland, naar het punt leidde  waar de Molenweg, de Leeuwensteeg en de Groenendaalse Weg elkaar ontmoetten zodat daar welhaast een viersprong  ontstond. ” 

In 1913 werd het pand door Johannes Geurtsen verbouwd en  uitgebreid. De werkzaamheden kwamen gereed vóór de  viering van de Onafhankelijksfeesten in dat jaar. Het bierhuis  van Geurtsen heette vanaf die tijd Café – Biljart. Deze  nieuwe benaming stond met sierlijke letters vermeld op het  raam naast de pomp.

Na het overlijden van Johannes Geurtsen (24-11-1917) bleef  zijn vrouw, Juditha Aleida Wessels, de zaak nog een aantal  jaren runnen. Omstreeks 1923 werd het Café opgeheven.  Door de verbouwing en uitbreiding van het pand konden de  kinderen, die na hun huwelijk nog geen eigen woning  bezaten, tijdelijk in het huis blijven wonen. 

Na het overlijden van Juditha Aleida Wessels (5-11-1945)  werd het huis in 1946 gekocht door de jongste zoon,  Martinus. Ook hij verbouwde de woning en verhuurde een  gedeelte van het pand aan familieleden. Verschillende  kleinkinderen van Johannes Geurtsen en zijn vrouw, Juditha  Aleida Wessels, vonden in de eerste jaren van hun huwelijk  in dit huis een tijdelijk onderkomen. Zo werd deze woning de  geboorteplaats van veel nazaten, waaronder de  achterkleinkinderen Gerard (Gerardus Johannes Hendrikus)  Wildeman (28-11-1959) en Marga (Maria Margaretha)  Wildeman (10-06-1961). 

In het voorjaar van 1966 moest de familie Geurtsen de  woning verlaten. De Gemeente Renkum had het huis met erf  opgekocht, omdat het pand moest plaatsmaken voor  nieuwbouwwoningen. Na ca. zeventig jaren familiebezit te  zijn geweest, werd het huis met zijn vele dierbare  herinneringen in de zomer van 1967 gesloopt en met de  grond gelijk gemaakt. 

Van l. n. r.: Martinus Geurtsen, Juditha Aleida Geurten-  Wessels, Johanna Wentholt-Geurtsen, met haar kinderen Jan en Ditha. (Collectie mw. H.C. Wildeman-van Schijndel)

Bronnen: Wes Beekhuizen, “Groen was mijn dorp” pagina 14. 

Dhr. M. Geurtsen, jongste zoon van J. Geurtsen en J. A.  Wessels.   

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *